Bekijk hier uw winkelmand. U heeft 0 items - €0.00 euro

De passie voor Limburgse wijn

 

De passie voor Limburgse wijn,

 

Limburgse wijn is een schitterend binnenlands product. belang is om binnenlandse producten extra te stimuleren. de aankomende vijftien jaar worden de wijngaarden van steeds grotere economische betekenis voor deze regie. Men denkt vaak dat Limburgse wijn te duur is. Wij zijn van mening dat de wijn niet duur is, maar juist kostbaar. Dit komt omdat de vraag groter is dan het aanbod. De wijn is hierdoor ook exclusiever.

 

De afgelopen 15 jaar gedijen de druivenstokken uitstekend in Zuid Limburg. Dit is onder andere te danken aan het klimaat. Het klimaat en de grond in Limburg is nu te vergelijken met die van de Bourgogne. Zeventig jaar geleden heerste er in de Bourgogne hetzelfde klimaat als nu hier in Limburg. Is dat niet schitterend?
Dit beloofd nog wat voor de toekomst. Door de klimaat verandering zullen er ook steeds meer wijngaarden in Nederland bij komen.

 

De geschiedenis van de Limburgse wijn
Aangenomen wordt dat er in de tijd van Romeinen al druiven werden verbouwd in de Lage Landen. Het drinken van wijn was toen heel gewoon. De oudste officiële vermelding van een Nederlandse wijngaard stamt uit 968. In een inventarislijst van koningin Gerberga van Saksen staan meerdere wijngaarden beschreven rond Maastricht.
Later, in de Middeleeuwen, breidde de wijnbouw zich uit naar de rest van Nederland. Dit was mogelijk door de warmere klimaatperiode.
Aan het einde van de Middeleeuwen werd bier uitgevonden, door de toevoeging van hop werd de smaak beter en kreeg een langere houdbaarheid. De bierconsumptie was een sterke concurrent van de wijn. Na 1540 veranderde ook het klimaat. Het werd kouder en de druiventeelt was minimaal. Tijdens de tachtigjarige oorlog werden ook nog eens vele wijngaarden vernield, 10% bleef nog maar over.
De definitieve ondergang voor de Limburgse wijn werd veroorzaakt door Napoleon Bonaparte. Napoleon was in die tijd bang dat de Limburgse wijn een concurrent van de Franse wijn zou gaan worden. Om de Franse wijn te beschermen, legde hij flinke accijns op de Nederlandse druiventeelt. Wijnbouw was onmogelijk en vrijwel alle wijngaarden verdwenen.
Eind vorige eeuw zijn er weer druivenranken aangebracht in Zuid-Limburg en later ook in de rest van Nederland. Sindsdien is de wijnbouw sterk in opkomst.

 

Napoleon krijgt gelijk: de Limburgse wijnen van deze tijd kunnen de strijd aan met de Franse wijnen. De ene na de ander wijn wint een internationale prijs.
De consument moet er echter nog aan wennen dat het geen Franse naam heeft.
Maar dames en heren let op, Nederland behoort nu ook tot een wijn land!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *